Barbecue of BBQ recepten

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 159.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.

Barbecue, het woord, dat komt van het Franse woord barbe-á-queue (d.w.z. van kop tot staart) of van het Spaanse woord barbacao (grill).

Bent u met een klein gezelschap (2-3 personen), gebruik dan eens een kleine vierkante barbecue, waarin de kooltjes snel op temperatuur komen. Maar als u met meer mensen gaat barbecuen, heeft u een grotere bbq nodig.

Houd het rooster schoon met een staalborstel. Vet het rooster in en leg het pas vlak voor het bereiden op het vuur.

U krijgt extra aroma door tijm, munt, en rozemarijn bij op het vuur te gooien en door het rooster in te smeren met een halve citroen of ui.

Verwijder vlak voor het begin van het roosteren de grijze as van de kolen, want zal alleen maar de hite belemmeren.

Wat is nu het geheim van de perfecte barbecue?

Met een beetje voorbereiding en plannen wordt het barbecueen nog makkelijker. Zelf gebakken brood, home-made tomatenketchup en dressings kunt u bijvoorbeeld al 1 dag van te voren maken. Maar schep de dressing pas vlak voor het serveren door de salade.

Ook het marineren van vlees, kip of vis kost meer tijd. Sommige gerechten liggen wel 24 uur in een marinade.

Maakt u vlees-, vis- en groentespiesen, dan kunt u deze alvast aanrijgen en (eventueel) aan de pen marineren.

Als sauzen eerder worden bereid, trekken de smaken lekker door.

Wat de dag zelf doen?

Een paar uur van te voren kunt u beginnen met het voorbereiden van voorgerechten, soep en andere bijgerechten. Zoals het voorsnijden van groenten, het wikkelen in aluminiumfolie of vruchten omwikkelen met ontbijtspek. Bewaar de voorgesneden groenten of broodjes wel afgedekt.

Trucje: leg de satéprikkers in een schaaltje water, ze verbranden dan niet zo snel op de barbecue.

Zet alvast de barbecue, het houtskool en de aanmaakblokjes klaar. Steek de barbecue ruim van te voren aan, want het houtskool moet flink gloeien. Meestal duurt het 30-45 minuten voordat u kunt beginnen met het grillen van de gerechten.

Marineren?

Met een marinade krijgt een barbecuegerecht extra smaak.

De marineertijd verschilt per recept: een exacte marineertijd is moeilijk te geven. Vlees wordt meestal 4-5 uur (een hele nacht is ook mogelijk) gemarineerd. Bij heel mals en zacht vlees, zoals biefstuk, is ± 2 uur marineren voldoende. Vis is veel zachter dan vlees en neemt daarom de smaken van de marinade eerder op. De marineertijd is dus korter: 1-2 uur.

Groenten hebben maar een korte marineertijd nodig: van 10 tot 30 minuten.

Sommige marinades zijn heel vloeibaar, dan kunt u vlees of vis ìn de marinade leggen.

Marinades die meer op een pasta lijken, worden stevig ingewreven.

jHoe best mager vlees grillen?

Kleine stukjes mager vlees die worden geroosterd, kunnen snel te droog worden. Wikkel stukjes biefstuk, varkenshaas of kipfilet in een dun plakje ontbijtspek of bakbacon. Tijdens het roosteren beschermt het vet uit het spek of de bacon het vlees tegen uitdrogen, ook geeft het spek een pittige smaak aan het vlees.

Als het vlees vetrandjes heeft, knip die dan in, zodat het vlees niet krom trekt.

Olie vlees in met een borstel en draai het altijd om met een tang, nooit met een vork.

Leg het vlees niet in het vuur.

Kebabs (spiezen) hebben hoge hitte nodig.

Eet vooral rood vlees onmiddellijk na het bereiden op.

Varkensvlees, kip, en vis mogen niet rosé worden gegeten.

Zout en peper pas als het vlees is dichtgeschroeid.

rooster vis met een plaatje eronder.

Wat is nu het ideale èn veilige barbecuevuur?

Zet de barbecue op een windvrije plaats en op een vlakke ondergrond, weg van hangende planten of struiken.

Stapel de kooltjes mooi op en gebruik voor het aansteken aanmaakblokjes (die u tussen de kooltjes legt) of lucifers. Of week een deel van de houtskool in een blikje met spiritus. Leg de geweekte stukjes tussen het andere houtskool en steek ze aan. Verdeel, als het vuur goed brandt, de kooltjes met een pook.

Leg eventueel een voorraadje kooltjes langs de rand, dan warmen die vast mee.
Goede roosterkooltjes zijn witheet van buiten, met gloeiend rood ertussen. Soms ontstaan tijdens het roosteren (door uitdruipend vet) vlammetjes, die u
met een plantenspuit kunt doven.

Steek de barbecue ongeveer een half uur van tevoren aan. De barbecue is na ± 30 minuten goed op temperatuur: als de kooltjes gloeien en bedekt zijn met een dun laagje as.

Let op: giet nooit spiritus, benzine of petroleum op een brandende barbecue. Dit kan steekvlammen veroorzaken.

Zet een emmer zand of een pak bloem naast de barbecue. Daarmee kunt u snel eventuele vlammen doven. Gebruik géén water, want dan gaat het vuur spetteren.

Barbecue-ideeën opdoen

Een goede tang maakt keren makkelijk.
Met een speciaal voorgevormd grillrooster wordt barbecuen nog makkelijker.

Barbecueklemroosters
Door het grillen boven houtskool houden gerechten hun natuurlijke smaak. Met speciale grillroosters voor vis wordt het bereiden van vis op de barbecue nog eenvoudiger: makkelijker bij het keren van de vis en de vis behoudt zijn oorspronkelijke vorm. Een klem is bovendien erg handig voor het roosteren van uien of gehakt. De groenten en hamburgers bijvoorbeeld blijven goed in vorm en kunnen zo makkelijk worden gedraaid.

Met speciale roosters kunt u sardientjes of hele vissen handig roosteren.
Voor spiesen zijn platte grilleerpennen ideaal, deze voorkomen dat de stukjes gaan draaien.

Kruiden op houtskool?

Voor een nazomerse barbecue zijn herbes de provence ideaal. Niet alleen verspreiden ze een heerlijke geur, het speciale aroma trekt ook in het vlees dat op de barbecue wordt geroosterd en geeft het gerecht een verrukkelijke smaak.

Nog wat kruiden?

Wilt u eens écht iets bijzonders maken van uw barbecue, steek dan eens wat
stukjes lamsvlees aan een rozemarijnspiesje. Dat staat niet alleen leuk, de rozemarijnnaaldjes geven ook een heerlijke geur en smaak aan het vlees.

De spiesjes zijn makkelijk te maken als u van te voren met een satépen een gaatje in de vleesblokjes prikt.
Nog lekkerder: drenk de stokjes van te voren in een geurige olijfolie.

Kleine stukjes groente en gehaktballetjes kunt het beste op een fijnmazig rooster opzetroosteren.

Leg houten satéprikkers van tevoren 1 uur in koud water; ze verbranden dan tijdens het grillen niet zo snel.
Bestrijk metalen spiesen eerst met olie, zodat alle stukjes er na het grillen gemakkelijk af gaan.
Platte spiesen zijn het handigst. Als u die keert, draaien de eraan geregen stukjes mooi mee.

Aluminiufolie is bij de barbecue erg handig: voor onder in de barbecue, zodat hij langer meegaat, om er pakketjes van te maken of om onder gerechten te leggen die snel verbranden.