Voedselcombinaties: tips rond koolhydraten, vetten & eiwitten

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 159.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.

Voedselcombinatie speelt een steeds grotere rol bij het afvallen en lijnen. Er wordt gesteld dat het combineren van bepaalde voedingsmiddelen het afvalproces ondersteunt. Een slechte combinatie zou zijn: koolhydraten en eiwitten en koolhydraten en vetten. Volgens de dieetguru’s zouden bovengenoemde combinaties eerder gewichtstoename dan afname in de hand werken, omdat er verschillende soorten enzymen voor het verteringsproces van elk van de stoffen wordt gebruikt.

Een maaltijd bestaat uit verschillende voedingsstoffen zoals vetten, koolhydraten en eiwitten. Omdat je weet dat deze voedingsstoffen belangrijk zijn voor het lichaam eet je ze gecombineerd in één maaltijd.

Maar één ding wordt over het hoofd gezien; iedere voedingsstof heeft een ander chemisch verteringsproces nodig. Eiwitten worden verteerd in een zure omgeving, terwijl koolhydraten een basische omgeving nodig hebben. Wanneer beide voedselelementen worden gecombineerd, dan zullen de basische enzymen voor de koolhydraten door de zure enzymen van de eiwitten worden vernietigd. Het gevolg is dat de koolhydraten niet op een juiste wijze verteerd kunnen worden, waardoor je problemen met je spijsverteringsstelsel kunt krijgen (bijv. gasvorming, opgeblazen gevoel).

Hier volgen een aantal tips:

  • combineer geen koolhydraten met zure voedingsmiddelen, omdat het zuur enzym het basisch enzym voor vertering van de koolhydraten uitschakelt, gevolg is indigestie;
  • combineer geen eiwitten met zure voedingsmiddelen, omdat het zuur enzym de vertering van de eiwitten stopzet, gevolg is een rottingsproces van de eiwitten;

Bij voedselcombinatie kun je ook rekening houden met de verteringstijd van een bepaald voedingsmiddel. Zeker wanneer je een dieet volgt (gezond vermageren blijft de boodschap). Je zou als richtlijn kunnen hanteren ¾ dient te bestaan uit licht en snel verteerbare voeding zoals groentes en fruit. (Snel verteerbaar wil zeggen binnen ongeveer 2 uur) en ¼ uit zwaardere en langzamer verteerbare voeding zoals koolhydraten, vetten en eiwitten. (Langzaam verteerbaar ca. 4 uur.) Hoe langer het duurt om een bepaald soort voedsel te verteren, hoe meer energie het lichaam gebruikt en hoe minder energie het lichaam overhoudt voor het uitvoeren van andere processen. Daarom voel je je vaak moe na het eten van een zware maaltijd. Een ander wetenschappelijk feit is hoe langer onverteerbare stoffen in het lichaam blijven, hoe groter de kans, dat ze in het lichaam als gifstoffen worden opgeslagen.

Het advies is dan ook om tijdens en direct na de maaltijd niet te drinken. Het meest ideale zou zijn om één uur te wachten. De reden is, dat ongeacht het type vloeistof (water of iets anders), dat gedronken wordt, wanneer het éénmaal de maag bereikt het de werking van de maagenzymen verzwakt en daardoor de spijsvertering vertraagt

Hou rekening met bovenvermelde tips en je zal een pak gezonder eten en zo overwicht beter kunnen vermijden!