Atkins dieet

 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 159.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.

Een veelgebruikt dieet om te lijnen is het Atkins dieet, in dit artikel willen we u een beeld schetsen van de manier waarop dit dieet u wil helpen vermageren.

Om het Atkins dieet kort te omschrijven, kan het volgende worden gezegd: het Atkins dieet is een dieet waarbij enkel voeding wordt verbruikt waarbij koolhydraten uitgesloten zijn.

Koolhydraten zijn immers de eerste stoffen die bij opname worden omgezet in glucose, en zo in het bloed terechtkomen. Bloed blijft constant in circulatie, waardoor de glucose, dus de koolhydraten, al snel de weg vinden naar alle organen, maar ook onze spieren. Bij inspanning gebruiken we onze spieren, en die spieren maken op hun beurt dan weer gebruik van de glucose die werd opgenomen.
ndien geen koolhydraten worden opgenomen, wordt ook stukken minder glucose aangemaakt in ons lichaam, en ziet ons lichaam zich verplicht op zoek te gaan naar andere bronnen die kunnen dienen als krachtmiddel, als brandstof. Deze brandstof gaat het lichaam in de eerste plaats dan gaan zoeken in de vetreserves waarover ons lichaam beschikt, en deze worden dan ook gebruikt in plaats van de glucose. Het is echter mogelijk dat het proces dat het lichaam doormaakt meerdere dagen in beslag kan nemen, waardoor het mogelijk is dat je je de eerste dagen ietwat slapper voelt. Hierbij is het aanlokkelijk om terug naar een voedingsmiddel te grijpen die rijk is aan koolhydraten. Het spreekt voor zich dat dit best niet gedaan wordt, want anders stopt je lichaam met het zoeken naar alternatieve brandstof. Hierdoor dien je dan terug helemaal opnieuw beginnen, en wordt dit zo een straatje zonder einde.

Naast het veelvuldig aanmaken van glucose, zorgen koolhydraten trouwens ook voor de aanmaak van het hormooninsuline’. Dit hormoon is allesbehalve goedaardig; het is net dit hormoon dat de vele vetreserves die ons lichaam rijk is aanmaakt. Dr Atkins – de persoon, die trouwens van oorsprong een hartspecialist is, maar zich heeft gespecialiseerd in cardiologie, die dit dieet heeft ontwikkeld, kreeg als cardioloog veel mensen over de vloer met overgewicht. Hij heeft namelijk vastgesteld dat het niet uitmaakt hoeveel vet of eiwitten je eet. Het zijn volgens Dr Atkins de koolhydraten die de boosdoeners zijn, en is dan ook de voedingsstof die beperkt moet worden, of zelf zoveel mogelijk moet worden vermeden.

Het Atkins dieet bestaat uit vier fasen, met elk z’n specifieke ‘mogen’ en ‘moeten’;

 • Fase 1 – dit is de introductiefase, waarbij de eerste kilo’s al snel verdwijnen. Het gewichtverlies in de eerste 2 weken kan oplopen tot maar liefst 7,5 kilo. Hierbij zijn de toegestane voedingsmiddelen nogal beperkt.
 • Fase 2 – deze fase staat garant voor continue gewichtsverlies, ook wel OWL (Ongoing Weight Loss) genoemd. In deze fase worden al meer soorten voedingsmiddelen aan de maaltijden toegevoegd, waaronder ook voedingsmiddelen met koolhydraten. Deze toevoeging van koolhydraten zal het gewichtsverlies ietwat afremmen, maar zal het niet volledig doen stoppen.
 • Fase 3 – ook hier worden meer voedingsmiddelen aan de maaltijden toegevoegd. Deze fase heet de Pre-Handhaving. Net als in fase twee, worden ook hier nog meer koolhydraten toegelaten, maar deze kun je zelf in de hand houden, omdat je reeds lange tijd geen koolhydraten meer hebt opgenomen, en er ook geen grote behoefte aan hebt. Nog steeds blijf je gewicht verliezen.
 • Fase 4 – de laatste fase. Deze fase wordt in het Nederlands ‘Levenslange Handhaving’ genoemd. Deze term spreekt voor zich; je hebt zelf in de hand wat je al dan niet mag eten om je bekomen gewicht te behouden.

Mocht u deze vermageringskuur overwegen dan raden we u voor een professionele begeleiding aan contact op te nemen met voedingskundigen of diëtisten in uw buurt.