Vetarm dieet

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 159.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/toprecep/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.

In de wereld der diëten en lijnen leeft nog steeds de overtuiging dat het eten van geen tot weinig vet de ultieme remedie is voor gewichtsverlies. Er zijn zelfs nog artsen, die dezelfde mening zijn toegedaan. Het vetarm dieet vormt de basis van verschillende bekende diëten. Eigenlijk is het eenzijdige benadering. Je vraagt je misschien af waarom. Haal je de vetten weg uit het voedingspatroon, dan val je automatisch terug op meer koolhydraten en eiwitten. Het lichaam gebruikt calcium bij de omzetting van eiwitten, dus wanneer het teveel aan eiwitten binnenkrijgt, moet het meer calcium gebruiken voor de verwerking ervan. Als dit over een langere periode gebeurt, kan er een tekort aan calcium optreden en vooral op latere leeftijd kan dat tot osteoperose (botontkalking) leiden. De koolhydraten, die in het vetarme dieet zijn opgenomen, zijn vaak enkelvoudige koolhydraten, waardoor je juist aankomt. Daarnaast moet je ook niet vergeten, dat je lichaam o.a. vitamine A & D nodig heeft voor het uitvoeren van lichaamsprocessen. Deze vitamines zijn in vet oplosbaar en zijn o.a. te vinden in ‘vette’ voedingsmiddelen zoals boter, eierdooiers, melk.

Vet dient ook als een smaakmaker, als vet uit de bereiding van een gerecht wordt gehaald, zal het met iets anders moeten worden vervangen. In restaurants en bij kant-en-klare maaltijden, die vetarm zijn, wordt veel A1 ook wel bekend onder de naam vetsin poeder oftewel MSG (monosodium glutaminate) als smaakmaker gebruikt. Deze stof is een dikmaker en kan gezondheidsproblemen veroorzaken, voor degenen die allergisch voor deze stof zijn. Vaak wordt op de verpakking niet eens vermeld, dat A1 als smaakmaker is verwerkt.

Een ander voorbeeld zijn koekjes, vetarme koekjes zitten vol suikers, dat is nodig om de smaak te verbeteren. Suiker is een enkelvoudig koolhydraat. Uiteindelijk is het calorie gehalte van zowel de ‘normale’ als de ‘vetarme’ versie bijna hetzelfde. Het grote verschil is, dat bij het eten van het koekje 'gewone versie' je genoeg aan één koekje hebt, terwijl bij de 'vetarme versie' je zin hebt in nog meer koekjes, vanwege het suikergehalte.

Hiermee is gezegd, dat een vetarm dieet, niet altijd de beste oplossing biedt. Door nauwelijks tot geen vet meer te eten werkt eerder averechts. Kortom het volgen van een vetarm dieet wil niet zeggen dat je afvalt.

Wat te doen met je dieet?

Je moet zorgen voor een evenwichtig dieet, waarbij je de volgende verhoudingen kunt hanteren. Ca. 1/3 eiwitten, 2/3 koolhydraten en 1/3 vetten. Wat verder uitermate belangrijk is, is ervoor te zorgen, dat je de juiste etenswaren/voedingsstoffen uit die drie groepen kiest. Bijv. bij vetten, gebruik meer plantaardige dan dierlijke vetten, zoals olijfolie, zonnebloemolie, notenolie om een paar voorbeelden te noemen. Bij koolhydraten, heb je de keus uit enkel- en meervoudige koolhydraten. Enkelvoudige koolhydraten zijn in het kort geraffineerde produkten, zoals witbrood, suiker, etc. Meervoudige koolhydraten zijn ongeraffineerde produkten. Enkele voorbeelden daarvan zijn groentes, fruit, peulvruchten, tarwemeel. Wat de eiwitten betreft, die kun je uit dierlijke produkten halen, zoals vlees en vis. Het is wetenschappelijk aangetoond dat bepaalde vette vissoorten zeer gezond zijn voor de gezondheid, omdat ze essentiële vetzuren voor de lichaamsprocessen leveren

Mocht u dit vetarm dieet overwegen dan raden we u voor een professionele begeleiding aan contact op te nemen met voedingsdeskundigen of diëtisten in uw buurt.